MAIN CONDITIONS

Kittens leave the cattery dewormed, vaccinated, with EU vet passport, FIFe pedigree, contract and gifts. The age is no less than 12 weeks and depends on your local pet import rules. If needed, you may get your kitty cargo – we use the services of a reliable pet transport company 

 

It is highly recommended to apply for a kitten prior to litter birth because most of our babies are preliminary spoken for. Once kittens are born, reservation is to be confirmed according to the contract requirements.

Important: Kittens for breeding go only to catteries which do not mix with pointed sister breed NEM

 

Parents are fount healthy after tests. They don’t carry Siamese gene.

 

All other details and plans are to be discussed privately: sibirela (at) gmail.com

 

Всяко коте, независимо от целта, за която се взима, напуска родния си дом на възраст  12 седмици, със съответните ваксини, отразени в EU паспорта, с родословие  от НФФе/FIFe, договор за прехвърляне, стартов пакет храна, писмени напътствия, подаръци.

 

Ако искате котенце от нашия развъдник, препоръчително е предварително да заявите готовност да станете бъдещ собственик, защото повечето ни котета са обещани, въпреки периода на изчакване. Запазването на коте става единствено след раждането му, според посочените в договора условия.

 

Искам котка !   

    Това е като…да искаш да имаш дете или приятел. Котката очаква твоята пълноценна грижа през целия си живот, а това означава обвързване за следващите 10-15 години, независимо от промяната в семейния статус и жилищните условия - това е отговорност към живо същество, което сте приели за равноправен член на семейството си и което няма да изхвърлите, ако ви омръзне, ако ви драска, дори ако прави бели.

  Преди да си вземете коте, съветваме ви да се замислите добре и да си отговорите на следните въпроси:

- имате ли опит с гледането на котка и ако не, проявявате ли готовност и желание да се запознаете със спецификите на тези животни, с поведението им, потребностите и всичко, което да Ви осигури взаимно комфортно съжителство?

- има ли на кого да поверите любимеца си, когато отсъствате за повече от 2 дни?

- можете ли да осигурите надеждна среда за вашето коте - обезопасяване на тераси и прозорци, предпазване от излизане навън, възпрепятстване на опасен или нежелан контакт с други животни?

-приемате ли кастрацията на домашния любимец, който не е взет с цел продължаване на родословното дърво?

- ветеринарното обслужване е скъпо, финансовите средства за качествена храна, тоалет и задължителните аксесоари са значителни, както и за допълнителни качествени драскалки и катерушки, подобренията в интериора също са немалък разход - имате ли възможност да ги поемете?

  Нека вземането на котка не е просто емоционален изблик, а внимателно обмислено решение.

Защо породисто коте?

Щом сте отворили нашия сайт, вие се интересувате или дори вече имате намерение да се сдобиете с породист мъркащ приятел, вероятно сибирски.  Много хора биха се учудили или дори осъдили желанието на някой да има именно коте с доказан произход. Изборът на породисто коте не означава, че другите с неясен произход са малоценни или недостойни, в никакъв случай.  Ролята на човека в опазването и развитието на породите е подчинено на няколко основни задачи и ако съвестно следва принципите и правилата, влага творчество, любов и усърдие, ще ви дари със същество, с което взаимно да се радвате дълги години. 

- Родословното коте е плод на подбор, който цели създаване на здраво поколение с определен генотип, родителите са тествани за наследствени и инфекциозни болести, което е предпоставка за жизнеността и дълголетието на поколението

- То отговаря на предпочитания външен вид, характер, поведение, темперамент, а те са различни за отделните породи. Сибирките са уравновесени, умни, съобразителни, естествени и красиви.  

-  Можеш да разчиташ на развъдчика за компетентен съвет, помощ, съдействие

- Ако искаш да се занимаваш с породно развъждане, това е начинът да се присъединиш

- Е, някои хора смятат, че е престижно да имат любимец от сой, който да подхожда на социалния им статус. Далеч не всички породисти котета отиват в такива домове и при такива хора, защото котката не е за украшение, нито за пазач, нито за престиж. Котката съществува, за да бъде обичана и глезена и за да ви кара да се чувствате по-добре.

За бъдещето на твоето сибирско коте

-  домашен любимец: Такова котенце се кастрира на подходяща възраст и не се допуска да има поколение. Родословието е маркирано с надпис not for breeding. Развъдчикът може предварително да посочи дали едно коте влиза в този клас - според физическите или генетични характеристики, както и според собствената визия за развитието на конкретната родословна линия. Често котето се причислява тук не поради някакъв дефект, а защото бъдещият собственик не смята да се ангажира с развъждане.

развъдна дейностКотенцето не трябва да има дефекти, аномалии и да е с много добре изразени породни характеристикиЦелта на развъждането не е размножаване на котета, нито финансово облагодетелстване, а придържане към ред правила за постигане на ефективни резултати след съвестно прилагане на принципите на селективно развъждане – създаване на здрави и максимално доближаващи се до стандарта котета, които навреме намират своя дом. Разрешава се заплождане единствено с родословни представители, които принадлежат към сибирската порода, кръстосването с неродословни котки или с представители на други породи е абсолютно забранено. Посещението на изложби у нас и в чужбина неизменно съпътства развъдната дейност и затова такова коте трябва да е с перспективен изложбен тип.  Част от отговорността на селекционера е да има готовност да се образова, да е комуникативен - езиково и компютърно грамотен, да поддържа актуален и пълен сайт, да е етичен и честен. За осъществяването на тези планове са необходими време и финансови средства. Мислите ли, че сте способни да допринесете със своите идеи за развитието на породата, имате ли необходимите условия и предпоставки? Към момента Sibirela предлага котета за развъдна дейност само на вече регистрирани развъдчици, от избрани родословни линии и при определени условия.  

- изложбена дейност: Това са котета, които се взимат единствено с цел представяне по изложби и трябва да притежават изключителен външен вид, за да имат големи шансове за успех и завоюване на титли в съревнования с всякакви породи.  Практика е тези котета да се кастрират, освен ако не е изрично посочено в договора, че котето е взето и с право на развъждане.

Принципите на Sibirela

   Котките в нашия развъдник се радват на изключителен комфорт, грижа и любов, защото за всяка е осигурена подходяща среда и максимално внимание - те живеят самостоятелно или в компанията на 1-2 други котки. По този начин се избягва стресът от съперничество, котенцата растат спокойни и социализирани, храната е от най-високо качество и съобразена с възрастта, състоянието и нуждите на конкретната котка. Внимателно планираме развъдната си дейност чрез обмислена комбинация на родословните линии, избираме подходящия партньор също и според типа и окраската на другия. Нашите котки не носят сиамски ген и не позволяваме кръстосване с колорпойнти (сиамски тип оцветяване на козината), които са отделени в самостоятелна порода. Така запазваме автентичността на сибирката като външен вид, характер и здравна предиспозиция. Появата на поколение е съобразено и с наличието на сериозни кандидати и затова повечето ни котета са предварително обещани. Родителите се изследват за генетични, хронични и контактно предавани заболявания, получили са съдийски оценки на изложби, потвърждаващи съответствието със стандарта, екстериорните качества и темперамент, както и пригодността за създаване на поколение, защото нашата цел е да се раждат здрави и красиви котета, които да носят радост и спокойствие. 

   Всяко наше котенце има онлайн албум с десетки снимки и видео, страницата на развъдника непрекъснато се обновява, поддържаме и отделен сайт на родените при нас котета. 

Очакваме да се представите в писмото си, да споделите за вас и вашето семейство, за опита си с отглеждане на котки, за мотива да потърсите именно сибирче и за визията си относно неговото бъдеще. Приветстваме взаимното доверие и откритост. Новият собственик на Sibirela котенце трябва да е достатъчно добър, любящ и отговорен стопанин и искаме предварително да се уверим в това. Ще се радваме да се запознаем лично с кандидата и е добре дошъл, за да види своето коте - да се запознае с родителите, да усети атмосферата у дома.  Вземайки си коте от нас, вие получавате приятелство ни и винаги можете да разчитате на адекватно съдействие. Внимание: ако сте алергичен, то знайте, че не можем да гарантираме безпроблемно съжителство със сибирче. Преценете внимателно състоянието си и дали сте склонни да приемете предизвикателството. Повече за хипоалергичността на сибирските котки прочетете тук 

Искаме да знаем къде отиват нашите котенца, затова избягваме обяви в комерсиални сайтове тип "продавалници",  предлагане по изложби или на случаен принцип, но ако това се случи, ще бъдете интервюирани и едва след това одобрени. Изключено е наше коте да се озове в зоомагазин или да се "спечели" на лотария- тези възможности за задомяване, които освен че са забранени от FIFe, противоречат и на личното ни отношението към котките!