Natural, Amazing, Friendly

 

Sensitive, Smart, Authentic, Hypoallergenic

 

 

 

 

 

 

Images Bohemian Cat Tarot above

represent SIB breed

 

 

 

 

 

 

Studies about the breed available in 10 languages, BG translation by me

Статии за сибирската порода може да прочетете на български език в линковете по-долу
2009-08-23:
 A "Siberian Exile" for Siberians is our first Bulgarain translation to be added to PawPeds.
2009-09-09: Siberian Cat: How Long The Isolation Is?, is translated again; this time in Bulgarian. 

преводач: Милкана Калайджиева 

 

                     „ ... Живяла някога, в една далечно царство …“ Така започват приказките, а във всички приказки има някаква истина. 
Котката, за която ще ви разкажа, е като излязла от древно сказание 
за богатири. Защото произходът й е скрит далеч в минали времена, когато  тази разкошна котка с пухкава опашка и изразителни умни 
очи е намерила пътя към сърцата и дома на човека. Името, размерът 
и специфичният й суров поглед може да ви стресне, но не се плашете – това не е някакъв див звяр, а верен пазител на домашното огнище с невероятно спокоен и благ характер. Името й се е наложило по естествен път: тя издържа на сибирските мразове – козината е приспособена да се справи с влагата, водата, студа и леда. Отколе в пределите на великата руска земя тези котки са наричани сибирски, а също и бухарски и са били известни с ловните си умения. И сега в хранилищата на Ермитажа в Санкт Петербург властват тези пазачи и са на особена почит и грижа. В наши времена тази местна порода е намерила всемирно признание и от официалната фелинология и е започнало нейното разселване и по географски ширини, в които няма зима. Човек не може да остане равнодушен към достолепния й външен  вид – едра котка с масивно телосложение, полудълга козина, специфична яка, широка глава, средно големи уши и очи с характерен израз. Естествена е, но и удивителна. 
Като другите, но различна.

След международното признание на породата започва и селективното развъждане, което има за цел да стабилизира типа на тези котешки представители, като се създават максимално близки до стандарта котета.  Тъй като това е аборигенна порода и е резултат все още до голяма степен на естествения подбор, тя се отличава със стабилно здраве и дълголетие. Особено толерантна е към хора с алергии, защото в много случаи е установено, че продукцията на специфичния котешки алерген при нея е в твърде занижени количества. Все пак гаранция няма и всичко зависи от взаимодействието между конкретно коте и определен човек. 

При породата се наблюдават естествените цветови комбинации от черно, бяло, кафяво, червено, като най-популярен е тaкa нареченият агути фактор (тигров рисунък), който се наблюдава и при дивите представители на семейство Котки. Очите на сибирската котка са зелени или жълто-зелени, в зависимост от цвета на козината, защото това е природният вид на котка, която трябва да остане „невидима“ всред зелено-кафявите лесове. Такава е аборигенната и оригинална сибирка – в естествени горски цветове. Сибирската котка не е само фенотип, не е само това, което виждат очите ни. Какво стои зад външния вид, можем да прочетем в родословието – породистата сибирка притежава такъв официален документ, доказващ произхода й. 

Котетата, които имат външна прилика с породата, но нямат документ за произход, са домашни полудългокосмести и нямат нищо общо със сибирската порода. 

Внимателният подбор на родителите, които са тествани за генетично и контактно предаване болести, получили са отлични оценки от експерти на международни котешки изложби, гарантира създаването не само на красиво, но и здраво поколение с определен характер и поведение – маниерите и темперамента също се унаследяват, но и също така се изграждат от примера на майката и средата на човешката компания. Ако дори за малко пообщувате с представител на тази порода, ще откриете, че наистина е по природа възпитан, кротък, умен и сензитивен приятел. Величествена, грациозна, с аристократично спокойствие и надарена с огромен потенциал, съвършенство и свръхсетивност, които може да притежава само представител, носещ енергията на необятните сибирски лесове. 

Има уравновесен и дружелюбен характер, гальовна е, тиха, чудесно се разбира с деца, притежава привързаността на куче, двигателната активност е умерена – чудесен другар, който с радост би се разходил из снежните преспи, но предпочита домашния уют и компанията на своя стопанин. Няма и следа от дивост, с едно единствено изключение – отдаде ли й се възможност да ловува, няма равна на себе си по умение. Независима е по свой начин, което я прави още по-привлекателна и достойна за уважение. 

И как иначе – споменах ли Василиса Прекрасна? Сибирката е царкиня като нея и превръща всеки дом в дворец, споделяйки с нас своята красота и вълшебство.  

 
 
Тази статия бе специално написана от мен за catbg.net, 2012                                                                                                                                

Повече за хипоалергеността прочетете в моята статията  тук